Arhiva autora: admin

Pulski sustav odvodnje pokazao je visoku stopu učinkovitosti za vrijeme intenzivnih padalina

Nakon iznenadnog nevremena koje se pojavljuje jednom u 20 godina, stanje se u Puli veoma brzo normaliziralo.

Danas je tijekom podnevnih sati došlo do snažnog nevremena s izuzetno jakim intezitetom padalina u kratkom roku. Pragrande d.o.o. je na sustavu za nadzor i upravljanje kanalizacijskim sustavom zabilježio da je tijekom oborina, koje koje su trajale oko sat vremena, palo ukupno 42mm kiše po četvornom metru. U 20 minuta najvećeg intenziteta palo je čak 32 mm kiše po četvornom metru, a podaci ukazuju da se takva količina kiše pojavljuje jednom u 20 godina.
Protoci u kanalu Pragrande su se popeli na 4.500 litara u sekundi te u Šijanskom kolektoru na 6.000 litara u sekundi, čime su dostigli svoj maksimum protoka.
Retencije, lagune i kišni vrtovi na Šijanskom slivu (veliki rotor), Ulici Prekomorskih brigada, Nazorovoj ulici, Santorijevoj ulici te na Trgu Kralja Tomislava bile su u punoj funkciji čime su se rasteretili glavni odvodni kanali.
Devet ekipa Pragrandea d.o.o. izašlo je na teren sa specijalnim vozilima, a interveniralo se u Polikarpovoj ulici, Trgu Republike, Mutilskoj ulici, Ulici Valmade, Anticovoj, Laginjinoj, Ciscuttievoj te u Falnatičkoj ulici. Intervencije su se uglavnom koncentrirale na podizanju i vraćanju kanalizacijskih poklopaca, te na čišćenju nanesenog materijala. Voda se s javnih površina brzo povukla kako se smanjivao intenzitet oborina, nakon čega su sve ekipe preusmjerene na čišćenje posljedica oborinskog nevremena.
Pula Herculanea će u popodnevnim i noćnim satima nastaviti sa čišćenjem javnih površina i pješačkih zona gdje su padaline donijele nanose.

Pula, 5.6.18

Prodaja vozila

Prodaje se sljedeće vozilo:

VW GOLF 1.6, godina proizvodnje 1999., broj šasije WVWZZZ1JZXB149247, odjavljen s MUP-a, po cijeni od min 11.528,87 kn (uključen PDV).

Izvješćuju se zainteresirani da se vozilo može pogledati u krugu Pula Herculanea d.o.o, na adresi Valmade 38 (kod Agrokoke), od ponedjeljka do petka u vremenu od 12,00 do 13,00 sati.
Detaljne informacije mogu se dobiti na mobitel broj 099 228 0216.

praglogo

Redovno održavanje oborinskog kolektora Pragrande

U sklopu redovnog održavanja oborinske odvodnje, Pragrande d.o.o. će u razdoblju od 2. do 3. svibnja 2018. u vremenu od 20 do 6 sati izvodit radove na čišćenju oborinskog kolektora Pragrande u Flaciusovoj ulici kod zgrade glavne pošte.

Radove će djelatnici Pragrandea d.o.o. izvoditi specijalnim vozilima za usisavanje i ispiranje kanala pod visokim tlakom, uz ugovorene izvođače za ronilačke radove u samom kanalu.

Zbog radova će na snazi biti privremena prometna signalizacija.

Kanal Pragrande izgrađen je još u vrijeme Austro-Ugarske isključivo kao odvodni protupoplavni kanal no kroz godine je spajanjem kanalizacije iz dijela grada od doline Pragrande pretvoren u mješoviti kanal u kojem se miješanju odvodne (kišne) vode i fekalne (kanalizacijske) vode.

Europskim projektom Pula centar će se, po cijeloj dužini kanala, od polja Pragrande do zgrade Glavne pošte, rekonstruirati odvodnja te razdijeliti fekalne od oborinskih voda.

Tijekom 2016. godine na kanalu Pragrande ugrađena je hidromehanička oprema čime je zatvoren sustav mješovite odvodnje prema moru, a otpadne vode su preusmjerene putem crpne stanice Pošta na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Valkane. Osim što se fekalne otpadne vode više ne izlijevaju u more, sprječavanjem prodora mora u kanal znatno je spuštena razina vode što je omogućilo održavanje punog kapaciteta kanala za oborinske dotoke. Putem centralnog nadzorno upravljačkog sustava (CNUS) prate se protoci, razine vode u kanalu, intenzitet kiše te stanje crpki i elektromotornih zapornica što omogućava upravljanje sustavom u realnom vremenu.

Takav sustav osigurao je kontrolirane uvjete u kanalu, nezavisne od plime i oseke, što omogućava nesmetano i temeljito čišćenje kanala od taloga nanesenog za vrijeme oborina.

Aktivnost čišćenja kanala Pragrande ugradnjom navedene opreme postao je dio redovitog godišnjeg programa održavanja sustava odvodnje čime ujedno osim sprječavanja zagađenja pulskog zaljeva doprinosimo značajno smanjenju mogućnosti plavljenja niskih gradskih zona.

FLACIUSOVA, PULA

Obavijest

Obavještavamo stanovnike naselja Veli Vrh i Valdebeka – Monte Magna da su danas, 03.01.2018. započeli pripremni radovi na izgradnji sanitarne gradske kanalizacije u ulicama:

1. Sponzina –Etapa 1 od kućnog broja 21 do 26 u dužini od 64,50 m,
2. Bačićev prilaz: od kućnog broja 3A do 11 u dužini od 131,50 m.

Mole se stanovnici navedenih ulica da se jave u „Pragrande“ d.o.o., Trg I.istarske brigade 14, 52100 Pula, radi podnošenja zahtjeva za priključenje na gradsku sanitarnu odvodnju (svaki radni dan od ponedjeljka do petka, od 7.30 do 14.30, pauza od 10.00 do 10.30) ili nazovu na broj telefona 052/638-401 ili 638-417 kako bi dobili sve potrebite informacije ili upit poslati na e-mail adresu: prigovori@pragrande.hr. Ujedno molimo stanovnike navedenih i susjednih ulica za strpljenje, te da poštuju privremenu regulaciju prometa za vrijeme izvođenja radova.
Radovi se financiraju u cijelosti iz proračunskih sredstava Grada Pule u ukupnom iznosu od 355.728,70 kn uvećano za PDV. Planirani rok dovršenja radova je 40 kalendarskih dana ukoliko vremenske prilike dozvole.

kanal

Sanitarna odvodnja prati potrebe razvoja grada Pule

U sustav odvodnje grada Pule posljednjih je nekoliko godina investirano više od 150 milijuna kuna unutar kojih je izgrađen i pušten u pogon obalni kolektor i time prvi puta omogućeno da sve fekalne vode grada Pule odlaze na uređaj za pročišćavanje što omogućuje zaštitu Pulskog zaljeva od daljnjih onečišćenja i povratka grada moru. Također sanirani su glavni oborinski kanali grada kao što je dio kanala Pragrande i izgradnja kanala Pragrande – Vadebek, čime se znatno pridonijelo smanjenju plavljenja grada za vrijeme jakih padalina, kao i rješavanje problema širenja neugodnih mirisa. Ukupno je na razini sustava odvodnje fekalne i oborinske kanalizacije uloženo više od 250 milijuna kuna.
Kako bi osigurali daljnji dugoročni razvoj i održivost nastavljamo s ulaganjima u sustav odvodnje grada Pule, prije svega u širenje kanalizacijske mreže te adekvatno održavanje postojećeg sustava. Ulaganja će osigurati građanima Pule visoki standard usluge i primjereno pratiti potrebe razvoja grada. Iz tog razloga od 1. siječnja 2018. godine fiksni dio cijene usluge odvodnje i pročišćavanja za kategoriju stambeni prostor i poslovni korisnici iznosi 10 kuna.

praglogo